plukproeverij gerecht

Plukproeverij 6 gangen: een stage-ervaring

Vorig jaar ben ik gestart met de 3-jarige herboristenopleiding op De Sprenk. Daar werden we geattendeerd op het feit dat je al als student kan aanmelden bij het Herboristengilde. Dus vol enthousiasme heb ik me gelijk bij het Gilde aangesloten. En wat een schat aan informatie is er dat je via het Gilde aangereikt krijgt en onderling gedeeld wordt. Niet alleen via webinars en de nieuwsbrief, maar ook met berichten op Facebook; zoals de plukproeverij. Allemaal heel fijn en leerzaam als je zo aan het begin van je natuurlijke looppad staat.

Stageoproep plukproeverij

Tijdens het struinen tussen alle berichten viel mijn oog op een leuke oproep van Carla van ‘Kruid je leven’
in de Herboristengildegroep op Facebook. Zij zocht een stagiair voor een dag om te helpen bij een
plukproeverij met diner. Een diner gebaseerd op kruiden met een kruidenwandeling tussendoor. Dit vond allemaal plaats in de mooie tuin van biologisch chefkok Denise van ‘Land naar pan’. Deze invulling sprak mij enorm aan; kruiden, koken, een mooie tuin en wandeling en dat alles gecombineerd in 1 dag! Omdat ik net in de in overgang zit van mijn 1e, naar mijn 2e leerjaar en we vanaf het 2e jaar ook extern stages gaan lopen, kwam deze oproep op een heel mooi moment. Ik heb gelijk gereageerd, denkend dat het een kleine kans was om zo’n leuke stageplek mee te mogen maken. Maar wat een geluk. Ik mocht komen helpen.

Voorbereiding

In de voorbereiding op de plukproeverij heb ik afgestemd met Carla en ben ik me al wat gaan verdiepen in de kruiden. Als beginneling wil je zo goed mogelijk helpen en de gasten een mooie ervaring meegeven. Carla gaf daarbij ook haar voorbereiding en informatie aan mij door. Denise had de wens om bij elke gang één kruid
centraal te stellen en de smaak van de kruid ook goed naar voren te laten komen. Samen met Carla had
ze een mooie samenstelling van gerechten van gemaakt voor de plukproeverij. Denise zorgde voor alle gerechten. Carla voor de kruidenazijnen, kruidenlikeuren en kruidensiropen.

De dag zelf was zonnig en gezellig. De gasten enthousiast en het eten oogstrelend. Voordat de circa 40 gasten arriveerden waren er nog genoeg voorbereidende werkzaamheden te treffen. Uiteenlopend van het plukken van de eetbare bloemen, de tafels dekken en ze voorzien van potten met kruidplanten. En natuurlijk informatie over de kruiden, voorbereiding van gerechten en een proefronde lopen van de wandeling in de tuin.

De dag van de plukproeverij

Toen de gasten binnendruppelden bij de plukproeverij, hebben we ze eerst verwelkomd met een vlierbloesemchampagne of vlierbloesemsiroop. Afhankelijk waar men de voorkeur voor had. Vervolgens bestond de amuse uit zandkool met een geitenkaasbolletje gedraaid in eetbare bloemen en frambozenleer. Daarna volgde een bouillon van smalle weegbree geserveerd met een crostini met weegbree tapenade. Gang twee was Pietermanfilet au beurre de Paris met bloemblaadjes en een kamille antiboise. Voor diegenen die geen vis aten, was er een heerlijk alternatief in de vorm van witte koolsteak met miso en amandelschaafsel. Gang drie bestond uit een nestje van courgettespagetti en scampi’s. Met roomsaus van bijvoet en kraailook. Daarna volgde op berkenhout gegrilde kalfsbavette op een bedje van gestoomde brandnetel en pittige chimmichurri. Voor de vegetariërs gekarameliseerde biet met gerookte feta, rode uit en balsamico op een bedje van gestoomde brandnetel. Het dessert was een panacotta van vlierbloesem. Met een saus van vlierbessen, bloemblaadjes van goudsbloem en korenbloem in een scherf van witte chocolade. Daarbij werd een sleedoornlikeur of vlierbessensiroop geserveerd. Tot slot werd afgesloten met paardenbloementhee met een heerlijk zandkoekje met paardenbloem.

Kruidenwandeling tijdens de plukproeverij

Tussen de gangen door werden de benen even gestrekt. In de mooie tuin van Denise wees Carla de kruiden van het diner aan en liet ze voelen en proeven. We zijn langs de paardenbloem, kamille, smalle weegbree en bijvoet gewandeld. Ook werden over enkele andere kruiden wetenswaardigheden verteld, waaronder rode klaver. Ook korenbloem en calendula, konden niet ontbreken op deze wandeling.

Mooie ervaring

Voor mij als stagiair was het een hele mooie en leuke ervaring. Natuurlijk was het soms ook schakelen tussen de horecaskills (waarmee ik geen ervaring heb) en de kruiden. Zeker met de diepgang aan informatie die je wilt meegeven of nog onthouden hebt. Maar ook het moment van timing; soms waren de gasten gezellig in gesprek en hadden ze uiteraard vooral oog voor het lekkere gerecht dat uitgeserveerd werd. Over de hele dag bezien, heb ik op heel diverse vlakken mogen helpen en ondersteunen. Wat een super leerzame dag en belevenis is het geworden!

Vraag een helpende hand

Wat ik tot slot wil meegeven. Zijn er ervaren herboristen die iets organiseren of in hun herboristenwerkzaamheden een helpende hand kunnen gebruiken? Zet je vraag zeker uit via het Gilde en wie weet welke, in opleiding zijnde herborist (of beginnend), herborist graag komt helpen. Voor de studenten onder ons. Gewoon reageren op die oproep die je aanspreekt. Je leert er zoveel van! En nogmaals dank aan Carla & Denise. Voor het mee lopen en helpen op jullie event!

Mirjam Remeynse

1 gedachte over “Plukproeverij 6 gangen: een stage-ervaring”

 1. Carla Donkers - Heijblom

  Hoi Mirjam,
  Wat was het een leuke dag, Mede door jou hulp. Je pikte het geweldig goed op. Het vertellen over de kruiden ging je goed af, je wist er veel van!
  Het was inderdaad schakelen en een uitdaging tussen vertellen over de kruiden, welke smaak, waar ze goed voor zijn, hoe Denise ze had verwerkt in het gerecht en het uitserveren dat alle 40 gasten tegelijk konden eten.
  Nogmaals dank!!!
  Groetjes Carla

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven