Let’s talk about pumpkin baby…
Pompoen is een vrucht die je eindeloos kan combineren met verschillende kruiden of zoetstoffen. Pompoen kan je in vele gerechten vinden zoals pompoensoep, pompoenquiche, pompoenjam of gelei, risotto, brood, gnocchi, lasagna, hummus, cake, pannekoeken maar ook mojito, latte…
Wat denken jullie van een gezonde “mousse au chocolat”? met pompoen uiteraard. Normaal wordt een chocolademousse met eieren gemaakt en veel suiker. Voor dit recept heb ik bewust gekozen om mijn Franse culinaire voorouders te verloochenen en jullie een gezonde traktatie aan te bieden.
Pompoen is rijk aan vezels (dus goed voor de spijsvertering), bevat weinig calorieën, is rijk aan vitamine A (beta-caroteen), kalium en ijzer. De puree heeft een subtiele, zoete smaak, die goed combineert met cacao. Het heeft een romige textuur.
Chocolade met 85% cacao is rijk aan antioxidanten (goed voor de gezondheid van het hart), bevat weinig suiker en een hoger gehalte aan gezonde vetten zoals: Stearinezuur (ongeveer 30-35%) dat de cholesterolwaarden niet verhoogt en Oleinezuur (ongeveer 35-40%) dat als een van de gezondere vetten wordt beschouwd. Oleinezuur helpt het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte te verlagen en het ‘goede’ HDL-cholesterolgehalte te verhogen. Pompoenpuree en donkere chocolade bieden een interessante combinatie van smaken (zoet en bitter) en leveren gezondheidsvoordelen door hun vezels, vitamines en antioxidanten.
RECEPT
Pompoen Chocolademousse (zonder ei, zuivel of geraffineerde suikers)
Ingrediënten:
· 1 cup pompoenpuree
· 1/4 cup ongezoet cacaopoeder
· 1/2 cup kokosmelk (of meer)
· 1/4 cup ahornsiroop of dadelstroop (naar smaak aanpassen)
· 1 theelepel vanille-extract
· Snufje zout
· 2 eetlepels gesmolten pure chocolade 85-90%(eventueel)
Bereidingswijze:
1. Meng in een kom de pompoenpuree, cacaopoeder, ahornsiroop, vanille-extract, zout en kokosmelk tot een glad geheel.
2. Voeg eventueel de gesmolten chocolade toe voor extra smaak.
3. Schep de mousse in schaaltjes en zet deze minimaal 1-2 uur in de koelkast om op te stijven.
4. Garneer met een beetje cacaopoeder, kokosvlokken of geraspte pure chocolade en serveer.
TIP: Ik heb 2 druppels etherische olie van bergamot zonder furocoumarine aan de mousse toegevoegd… Echt lekker!