Pompoenzaadolie

Pompoen (Cucurbita spp.), uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) staat bekend om haar grote voedings- en farmaceutische waarde.

Niet alleen het vruchtvlees, maar ook het pompoenzaad heeft een grote nutraceutische waarde.

De olie van pompoenzaadjes kan gebruikt worden als eetbare plantaardige olie maar ook als voedingsadditief en in farmaceutische en cosmetische producten.

 

Pompoenzaadolie wordt geëxtraheerd uit de zaden van diverse pompoensoorten.Niet alleen de pompoensoort maar ook klimaat en bodem waar de pompoen gekweekt wordt, heeft invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de olie. Traditioneel wordt plantaardige olie door middel van ‘koude persing’ geëxtraheerd. Aan deze methode kleven wel enige nadelen rondom veiligheid, gezondheid en milieu. Zo is er een grote hoeveelheid zaden nodig voor een relatief kleine opbrengst, is er een relatief laag percentage werkzame stoffen in de olie aanwezig en is de methode arbeidsintensief. Inmiddels zijn er alternatieve winningstechnieken in ontwikkeling die een veiliger en kwalitatief hoogwaardige olie opbrengen (afbeelding 1).

Afbeelding 1. Bron: Zicong Hu et al. (2024)

Pompoenzaadolie is een bron van onder meer vitamine E, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en fytosterolen. Recent is uit studies gebleken dat pompoenzaadolie een gunstige werking heeft in preventie van hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft zij, naast nog veel meer positieve werkingen, een ontstekingsremmende en antioxidante werking.

De antioxidante werking van pompoenzaadolie wordt toegeschreven aan het vermogen van deze olie om overmatige vrije radicalen op te ruimen. Zij is een rijke bron van anti-oxydanten en bevat tocoferolen (vitamine E), carotenoïden en fenolen.

De gunstige werking op het voorkomen van hart- en vaatziektes komt doordat pompoenzaadolie rijk is aan antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetzuren. Als voorbeeld, er is een onderzoek geweest waarbij post-menopauzale vrouwen, die door oestrogeendaling een hoger risico op hart- en vaatziektes hebben, pompoenzaadolie kregen gesuppleerd. Er bleek een significante toename van het HDL-C cholesterol. HDL cholesterol is het ‘goede’ cholesterol dat het ‘slechte’, hart- en vaatziektes veroorzakende, LDL cholesterol uit het lichaam transporteert. Dit effect werd voornamelijk veroorzaakt door de in pompoenolie aanwezige fyto-oestrogenen.

Mannen die lijden aan benigne prostaat hypertrofie (BPH) kunnen pompoenzaadolie complementair en veilig gebruiken. Gebleken is dat de fyto-oestrogenen, maar ook de onverzadigde vetzuren in pompoenzaadolie, een positieve invloed op BPH hebben.

Ook is het gunstige effect van pompoenzaadolie op androgene alopecia beschreven.

Uit diverse onderzoeken bleek dat pompoenzaadolie als alternatief bij de behandeling van diverse inflammatoire aandoeningen ingezet kan worden. Een van de oorzaken daarvan is de werking van onverzadigde vetzuren op het onstekingsmechanisme van het lichaam.

Los van de voedings- en farmaceutische waarde van de pompoen, kun je er ook gewoon culinair van genieten. Zie het lekkere recept voor een pompoenchocoladetaart op deze site onder de knop “recepten”!

Bronnen:

  1. Zicong Hu et al., Pumpkin seed oil: a comprehensive review of extraction methods, nutritional constituents and health benefits. Journal of science food and agriculture; 104 : 572-582 (2024).

  2. Gossell-Williams M, Hyde C, Hunter T, Simms-Stewart D, Fletcher H, McGrowder D et al., Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplemented with pumpkin seed oil: pilot study. Climacteric 14:558–564 (2011).

  3. Calder PC, Polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: new twists in an old tale. Biochimie 91:791–795 (2009).

  4. Ramak, P., & Mahboubi,The beneficial effects of pumpkin (Cucurbita pepo L.) seed oil for health condition of men. Food Reviews International35(2), 166-176 (2019).

 

Scroll naar boven