Webinar 2 oktober a.s. start 19.30u:
Calendula officinalis, de vrolijk gekleurde goudsbloem, is een echte powerplant voor de huid- en wondzorg.
Het therapeutisch gebruik van calendula gaat terug naar Hildegard von Bingen in de 12e eeuw.
Calendula wordt al meer dan 100 jaar genoemd in vele medicinale kruidenboeken en in menig farmacopoea, in de Duitse Kommission E en de plant is door de Europese Commissie beoordeeld als een veilig cosmetisch ingrediënt.
Medicinaal gezien worden de bloemen als de meest krachtige plantendelen beschouwd en een recente review uit 2023 bevestigt de ontstekingsremmende, infectie en pijn verlichtende en wond helende werking van calendula extracten, met name bij diabetes wonden en open been. Eerdere studie (van velen) benoemt verder de ontstekingsremmende eigenschappen voor de mondholte.
Een vrij nieuwe extractie methode voor plantenextracten werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw geïntroduceerd: (Supercritical) CO2 extractie, waarbij CO2 gas onder hoge druk en relatief lage temperatuur wordt gebruikt om (actieve groepen werk)stoffen te extraheren uit hun bron.
Calendula CO2-total extracten behoren daartoe. Ze zijn rijk aan werkstoffen waaronder de belangrijke faradiol esters, die verantwoordelijk worden gehouden voor de sterk wond helende en ontstekingsremmende eigenschappen voor huid en slijmvliezen.
Dat dit geweldige resultaten oplevert in de huid- en wondzorg illustreert Madeleine Kerkhof, expert op het gebied van aromatherapie in de zorg, met diverse casuïstieken in haar webinar op maandagavond 2 oktober a.s. Behalve deze boeiende casuïstieken, deelt ze een fijn recept met je dat je met enige inzet zelf kunt maken en gebruiken.
Je kunt je als je lid bent van het Herboristengilde AANMELDEN via herboristengilde@gmail.com
Graag tot dan!
Biografie Madeleine:
Madeleine (1962) is de hoofddocent en directeur van Kicozo, het wereldwijde Kennisinstituut Integratieve en Complementaire Zorg in de Zorg.
Madeleine heeft haar wortels in de verpleegkunde en is inmiddels al bijna 25 jaar een wereldwijd gerespecteerd expert op het gebied van Integrative Nursing, waarin zij scholingen en advies geeft over evidence en experience based complementaire zorg als onderdeel van integratieve zorg.
In 2010 richtte Madeleine Kicozo op, waarin haar lezingen, cursussen en opleidingen ondergebracht werden. Kicozo is CRKBO erkend en een door het Kwaliteitsregister V&VN geaccrediteerde onderwijsorganisatie.
Hoewel complementaire zorg in alle zorgsettingen ingezet kan worden zijn Madeleine’s speciale interessegebieden de ouderen en dementiezorg, de oncologie, pijnmanagement en palliatieve en terminale zorg. Verder is zij een van slechts enkele wereldwijd gerenommeerde experts in CO2 extracten.
Madeleine en haar team spelen een sleutelrol bij de kennisoverdracht van evidence en experience based integratieve zorg in de zorg in Nederland en ver daarbuiten, van de VS tot Hong Kong.
Madeleine is lid van diverse afdelingen van V&VN en adviseur van de afdeling Complementaire Zorg, lid van Palliactief (NL), de Amerikaanse AHNA, EONS, AIA (en lid van de educatie commissie) en geaccrediteerd opleider van NAHA. Zij was in 2019 genomineerd voor de prestigieuze Lifetime Achievement Award van de Association of International Aromatherapists (VS).
Madeleine is een Fellow van ICAN, het International Clinical Aromatherapy Network.
Zij is een veel gevraagd spreker op conferenties over de hele wereld.
Madeleine heeft diverse artikelen op haar naam staan in binnen- en buitenland en is de auteur van twee zeer gewaardeerde studieboeken voor zorgprofessionals, waaronder Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorgverlening (Kicozo 2013/2016), dat in 2015 in het Engels verscheen.
Verder is ze een van de auteurs van de landelijke Handreiking Complementaire Zorg, onderdeel van de Richtlijnen in de Palliatieve Zorg en verantwoordelijk voor de Handreikingen Aromazorg en Aquazorg (2023).
Haar meest recente boek Klinische AromaZorg, Aromatherapie voor Zorg en Praktijk verscheen in mei 2020.