Recept in twee delen door Claude Hollebecque
De Prunus serrulata oftewel Japanse kers is al bloei in Zuid-Limburg. De aanblik van de prachtige volle trossen met roze of witte bloemen (sakura bloesem) brengt mij elk jaar weer in extase. De bloemen zijn eetbaar en in Japan maken ze er dan ook heerlijke gerechten mee, variërend van gepekelde bloesem, tot koekjes, honing, azijn, likeur, extracten en ijsjes. Tevens wordt er cosmetica van gemaakt. Zie bijvoorbeeld een (Engelstalig) recept voor dagcreme op YouTube.
DEEL 1: Jonge kersenbloesem conserveren.
Verzamel de bloesem in een schone omgeving. Was de bloesem zorgvuldig met schoon water en droog deze af met een theedoek. Dep ze daarna nog met keukenpapier om ze zo droog mogelijk te maken.
Doe de bloesem vervolgens in een pot en alterneer zeezout met bloesemlaagjes en dek het geheel volledig met zeezout af. Sluit de pot goed af en laat deze drie dagen in de koelkast staan zodat het zout het resterende vocht uit de bloesem kan trekken.
Na de 3 dagen wring je de overtollige pekel voorzichtig uit en spoel je de resterende zoutkristallen van de bloesem af.
Doe de bloesem daarna weer terug in de pot en bedek deze met biologische rijstazijn of appelazijn. Laat het mengsel nog 3 dagen in de koelkast staan. Na deze 3 dagen proef je een bloempje. Als dit nog behoorlijk bitter is, kun je de pot nog iets langer laten staan tot het aan je smaak voldoet.
De bloesem is nu gezouten en gepekeld. Het is tijd om het geheel te laten uitlekken en vervolgens te drogen voor opslag. Giet de mooie roze azijn af (TIP: bewaar de verkregen azijn om deze later te kunnen gebruiken in sushi, vinaigrette of dipsauzen). Dep de bloesem droog met keukenpapier.
Meng de bloesem met ongeveer een theelepel fijn zeezout (je kunt deze stap ook met suiker proberen als je een zoeter resultaat wilt) en laat deze een nacht aan de lucht drogen voordat je ze in een steriele, luchtdichte pot bewaart (TIP: Ik heb mijn bloesem in de dehydrator gedroogd).
Bewaar de bloesem in kleine potten met deksel. De bloesem is minstens een jaar houdbaar in de koelkast of op een koele donkere plaats. Bloesem kan gebruikt worden in allerlei zoete en hartige gerechten. Verkruimeld levert het een mooi en smaakvol ‘kersenzout’ op dat gebruikt kan worden voor rijstgerechten, bij vis, of verwerkt kan worden in koekjes en cakes. De hele bloemen zijn prachtig als ze in kleine hapjes of koekjes als eetbare decoratie worden gebruikt
Volgende week in deel 2, dat volgende week maandag in het wekelijkse nieuws staat en ook op ons Instagram kanaal te vinden is, publiceer ik een recept voor (glutenvrije) amandelmeelkoekjes met kersenbloesem.