Gember is makkelijk te kweken in Nederland. Er zijn op internet talloze instructies over. BIO gember is een van mijn favoriete specerijen/kruiden. Ik gebruik gember bijvoorbeeld in thee. Ik voeg het toe aan veel gerechten en ook in mijn dagelijkse groentensap. Daarnaast is het te gebruiken als toevoeging in oxymel en firecider. Gember kan natuurlijk ook medicinaal ingezet worden. Gember ondersteunt het immuunsysteem en is een krachtige antioxidant.
Gember zit vol met mineralen en vitamines, is ontstekingsremmend (denk bijvoorbeeld aan een gembercompres op een pijnlijke knie), het biedt hulp bij misselijkheid, brandend maagzuur en maagstoornissen. Het werkt bij hoest, hoofdpijn, griep, verkoudheid, cardiotonische of cholesterol problemen. De voordelen van gember zijn zo talrijk dat het een super-bondgenoot is die niet mag ontbreken in je huis.
Ik was dan ook blij toen ik vorige week een artikel in de krant over gember las met de titel: Internet’s ‘Miracle Antibiotic’ Withstands Scientific Investigation (https://www.theepochtimes.com/health/internets-miracle-antibiotic-withstands-scientific-investigation-5568135).
Een mengsel van honing, kurkuma, gember en vanille werd hierin aangeprezen als een krachtigste antibioticummengsel. Waarom deze vier ingrediënten?
Van alle vier de ingrediënten is aangetoond dat ze een alternatief voor antibiotica kunnen zijn:
- Gember: De etherische olie van gember blijkt effectief te zijn tegen Staphylococcus aureus en Escherichia coli. Dit zijn twee bacteriestammen die resistent zijn tegen antibiotica.
- Curcumine: Deze actieve stof in kurkuma is actief tegen een breed scala aan resistente bacteriën en heeft antimicrobiële effecten.
- Honing: Honing is een prachtig alternatief antibioticum mits deze van zuivere kwaliteit is en niet verontreinigd is met pesticiden en zware metalen. Honing wordt ingezet tegen virussen, bacteriën en schimmels. In de traditionele geneeskunde wordt honing op wonden gesmeerd om infecties te voorkomen. Honing wordt nog steeds als desinfecterend middel gebruikt, zelfs in ziekenhuizen.
- Vanilline of vanillinezuur: Dit is het actieve ingrediënt in vanille. Het heeft een geschiedenis als een gezondheidsbevorderend ingrediënt met antimicrobiële effecten. Uit een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in het European Journal for Microbiology and Immunology, bleek dat “vanille-ingrediënten nieuwe behandelingsopties bieden voor infecties met multiresistente bacteriën.” Vanille is in staat om bacteriekolonies binnen te dringen en ervoor te zorgen dat ze niet tot ziekmakende proporties kunnen uitgroeien.
Het recept voor het ‘miracle antibiotic’ mengsel van deze vier ingrediënten luidt:
- 250 g honing van goede kwaliteit
- 1 theelepel bio kurkuma poeder
- ½ theelepel gedroogde bio gember
- 1 theelepel vanille
Ik heb onlangs een potje echte Manuka honing van 250 gr gekocht bij de Lidl in Duitsland voor een zeer vriendelijke prijs en ben daarmee aan de slag gegaan. Zelf heb ik de hoeveelheid kruiden (niet de honing) verdubbeld in mijn recept.
De geadviseerde dosering in het artikel is één theelepel van dit mengsel per dag.
Het smaakt lekker en gekruid. De vanille voegt een extra dimensie toe en geeft het mengsel een fantastische smaak. Test het voor jezelf!
Uiteraard is dit GEEN medicinaal advies. Voor dringende medische vragen raadpleeg je natuurlijk een arts.