rozemarijn

Rozemarijn

Latijnse naam

De meeste mensen kennen Rozemarijn als Rosmarinus officinalis, maar sinds 2017 heeft Rozemarijn een nieuwe naam. Na onderzoek blijkt de Rozemarijn een Salielid te zijn en heet nu: Salvia Rosmarinus.

Rozemarijn

Familie

Lipbloemfamilie (Familie Lamiaceae)

Bloeitijd

April-juni.

Beschrijving rozemarijn

Allereerst is het leuk te vermelden dat bij dit kruid de heerlijke geur niet in de bloemen zit maar in de blaadjes. Rozemarijn is een aromatische groenblijvende struik met bladeren die lijken op hemlock- naalden. Het is bestand tegen droogte en overleeft langdurig een ernstig gebrek aan water. Hierdoor wordt het in sommige delen van de wereld beschouwd als een potentieel invasieve soort . Verder zijn de zaden vaak moeilijk te starten, met een lage kiemkracht en relatief langzame groei, maar kan de plant wel 30 jaar leven.

Rozemarijn komt van oorsprong veel voor in het Middellandse zeegebied en heeft weinig water nodig. ‘Ros’ betekent dauw en ‘mare’ betekent zee. Met de zonnige en droge zomers iets noordelijker dan het Middellandse zeegebied doet de plant het dan ook prima. Zeker een plant om in je eigen tuin of balkon, liefst in kalkrijke grond of als kuipplant te houden.

Bloem

witte, roze, paarse of blauw

Bladeren

Groenblijvende, naaldachtige bladeren

Geschiedenis/Symboliek en rituelen

Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen, en het is een symbool voor vriendschap en trouw. Aan geliefden die op reis gingen gaf men gaf takjes en men droeg kransen bij bruiloften. Op begrafenissen werden takjes rozemarijn op de graven gelegd om te symboliseren dat de overledene niet zou worden vergeten. Men vond al restanten van Rozemarijn terug in de piramiden van de Egyptenaren, bij wie het kruid als heilig aangeschreven stond.

Liefde, vriendschap en trouw

Bij de Grieken en Romeinen stond het symbool voor liefde, vriendschap en trouw.[3] Het plantje werd bij huwelijks- en geboorterituelen gebruikt. In de oudheid was Rozemarijn, net als de meeste andere aromatische kruiden, verbonden aan de cultus van Aphrodite/Venus. De Oude Grieken associeerden de sterke geur met de liefde en gebruikten rozemarijn bij bruiloften. Ook geloofden de Grieken in de versterkende werking voor de hersenen en het verfrissen van het geheugen; tijdens examens deden zij een takje rozemarijn in het haar.

Het kruid wordt dus al eeuwen gebruikt en komt in veel verhalen voor. De plant speelde ook belangrijke rol bij bruiloften, geboorten en begrafenissen. Bij religies wordt het bijvoorbeeld veel in wierook gebruikt. rijn.

Rozemarijn ter bescherming

Bovendien wordt beweerd dat dit kruid helpt om geesten buiten te sluiten. Een struik van het kruid, dicht bij de drempel van het huis staat, zorgt voor bescherming tegen slechte invloeden zoals dieven en heksen.

Gezondheid

Rozemarijn werkt gezondheid bevorderend bij problemen met het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de spijsvertering. Het is een opwekkend kruid dat helpt bij de contratie. Druppel hiervoor bijvoorbeeld een druppeltje etherische olie op een zakdoek en neem deze mee naar je examen. Net voor het examen ruik je eventjes aan de zakdoek en je kunt je beter concentreren.

Uitwendig kun je het kruid gebruiken in zalven bij spierpijn, pijnlijke gewrichten en koude ledematen. Daarnaast wordt het ook in haarmiddeltjes gebruikt bij roos of om de haargroei te stimuleren.

Rozemarijn in de keuken

Rozemarijn heeft een frisse, houtachtige en zoetige smaak. Ook heeft het een peperachtig aroma met een anijszoete tint. Wanneer je deze plant culinair gebruikt, is dit met zorg te doen. De smaak kan namelijk snel overheersend worden. Het is een kruid dat veel in de Mediterrane keuken wordt gebruikt en dat helpt om met name vette gerechten beter te kunnen verteren. Het kruid werkt o.a. op de gal en lever en heeft een cholesterolverlagend effect. Het kan daardoor goed gebruikt worden bij spijsverteringsklachten en zwaardere maaltijden.

Waarschuwing

Er zijn geen nevenwerkingen bij normale dosissen.  Geef het niet in een hoge dosis aan zwangere vrouwen, epilepsie of bij ontstekingen van het maagdarmslijmvlies.

Bronnen

Scroll naar boven