Rozenbottels zijn een buitengewoon cadeau van de natuur. Ze zijn er in overvloed en nog gratis ook! Ze zijn al millennia door onze voorouders gebruikt vanwege hun nutritionele en geneeskrachtige eigenschappen. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en staan bekend als verbeteraar van de weerstand.
Ze zijn goed te verwerken in thee, olie, azijn, siroop, jam, pralines, cake, koekjes, spread, kombucha, kefir, eigen dagcrèmes, etcetera.
Vandaag heb ik ervoor gekozen om een elixir van rozenbottels te bereiden ter ondersteuning van de weerstand.

Wat heb je nodig?
- Rozenbottels goed schoongemaakt en in stukjes gesneden;
- Cognac of Armagnac;
- Goede honing van een echte imker.
Bereiding:
- Doe de schoongemaakte rozenbottels in een glazen pot.
- Schenk er Cognac of Armagnac bij zodat alle bottels royaal bedekt zijn. Schud de pot dagelijks.
- Laat de pot vijf weken of langer op een donkere plek staan.
- Filtreer het mengsel twee keer om zeker te zijn dat alle fijne haartjes van de bottels uit het mengsel worden verwijderd.
- Weeg het mengsel en doe er eenzelfde hoeveelheid honing bij. Afhankelijk van je smaak en voorkeur kun je ook minder honing gebruiken.
- Roer het geheel goed om met een (houten!) lepel en proef het maar.
Bewaar je elixir op een donkere plek. Drink er een borreltje van als je verkouden of grieperig bent of als je een tonicum nodig hebt om je weerstand te ondersteunen. Het is trouwens zo lekker dat het ook in culinaire gerechten gebruikt kan worden.
Contra-indicaties: dit elixir bevat alcohol en is dus niet geschikt voor kinderen. Degene die een contra-indicatie voor één of meer bestanddelen heeft, kan het elixir helaas ook niet gebruiken.