Rozenbottellikeur

Ik maak zelf ieder jaar likeur van verschillende vruchten; variërend van rabarber, groene walnoten tot rode bessen. Als verrassing met kerst of oud en nieuw. Dit jaar ga ik dit recept eens uitproberen:

Rozenbottellikeur

Nodig:

  • 500 gram hondsroosbottels
  • 600 ml brandenwijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillepeul
  • 2 eetlepels kandijsuiker

Werkwijze

  1. Maak de bottels schoon zoals bij de hondsroos. (dus pitjes en haartjes verwijderen).
  2. Doe de bottels in een schone pot of fles en voeg vanille, kaneel en kandijsuiker toe.
  3. Overgiet met brandenwijn. Alles moet goed onder de alcohol staan!
  4. Op een warme plaats wegzetten en regelmatig schudden, zodat de suiker oplost.
  5. Ik zet het vaak eerst twee weken in de keuken, zodat ik iedere dag kan schudden.
  6. Daarna zet ik het ergens weg. Ik ben in het bezit van een kelder. Dus voor mij de aangewezen plaats. Maar een keukenkast is ook goed.
  7. Na 6 – 8 weken kun je het al serveren.
  8. Ik giet de likeur dan over in kleine flesjes.
  9. De vruchten kun je gebruiken in cake of in toetjes.

Alternatief recept: Hondsrooslikeur (ca 23 AV%)[1].

Ingredienten voor 1 liter likeur:

  • 180 g hondsroosbottels.
  • Een schijfje gemberwortel
  • 1 kaneelstokje (ca 2 gram)
  • 635 ml alcohol van 40 AV%, bijvoorbeeld wodka.
  • 260 gram (riet)suiker
  • ca 305 ml water (aanvullen tot 1 liter).

Bereiding:

  • was en droog de bottels van de hondsroos
  • breng het water aan de kook, neem de pan van het vuur af en los de suiker hierin al roerend op. Laat de oplossing afkoelen.
  • Maak de bottels en de gemberwortel fijn in een vijzel met mortier en doe de kruiden samen met het kaneelstokje in een bokaal van ca 1,5 tot 2 liter. Vervolgens giet u de afgekoelde suikeroplossing er overheen en daarna de alcohol.
  • Sluit de bokaal af, laat deze twee weken op kamertemperatuur staan en vergeet niet deze dagelijks een keer flink te schudden.
  • Hierna filtreert u de inhoud door een zeef met doek, druk de massa zachtjes uit met een grote lepel.
  • Bottel de likeur in een kleurloze fles, vul indien nodig aan met water tot 1 liter. Zet de afgesloten fles rechtop weg op een donkere koele plek en laat deze vier maanden onaangeroerd staan.
  • Na deze periode filtreert u de inhoud door een papier (melitta) doe de likeur in een mooie karaf en start consumptie.

[1] 150 likeurrecepten, Ad Coumou, 2007, isbn 9789080073562

Foto: Afbeelding van 👀 Mabel Amber, who will one day via Pixabay 

Scroll naar boven