Ik maak zelf ieder jaar likeur van verschillende vruchten; variërend van rabarber, groene walnoten tot rode bessen. Als verrassing met kerst of oud en nieuw. Dit jaar ga ik dit recept eens uitproberen:
Rozenbottellikeur
Nodig:
- 500 gram hondsroosbottels
- 600 ml brandenwijn
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillepeul
- 2 eetlepels kandijsuiker
Werkwijze
- Maak de bottels schoon zoals bij de hondsroos. (dus pitjes en haartjes verwijderen).
- Doe de bottels in een schone pot of fles en voeg vanille, kaneel en kandijsuiker toe.
- Overgiet met brandenwijn. Alles moet goed onder de alcohol staan!
- Op een warme plaats wegzetten en regelmatig schudden, zodat de suiker oplost.
- Ik zet het vaak eerst twee weken in de keuken, zodat ik iedere dag kan schudden.
- Daarna zet ik het ergens weg. Ik ben in het bezit van een kelder. Dus voor mij de aangewezen plaats. Maar een keukenkast is ook goed.
- Na 6 – 8 weken kun je het al serveren.
- Ik giet de likeur dan over in kleine flesjes.
- De vruchten kun je gebruiken in cake of in toetjes.
Alternatief recept: Hondsrooslikeur (ca 23 AV%)[1].
Ingredienten voor 1 liter likeur:
- 180 g hondsroosbottels.
- Een schijfje gemberwortel
- 1 kaneelstokje (ca 2 gram)
- 635 ml alcohol van 40 AV%, bijvoorbeeld wodka.
- 260 gram (riet)suiker
- ca 305 ml water (aanvullen tot 1 liter).
Bereiding:
- was en droog de bottels van de hondsroos
- breng het water aan de kook, neem de pan van het vuur af en los de suiker hierin al roerend op. Laat de oplossing afkoelen.
- Maak de bottels en de gemberwortel fijn in een vijzel met mortier en doe de kruiden samen met het kaneelstokje in een bokaal van ca 1,5 tot 2 liter. Vervolgens giet u de afgekoelde suikeroplossing er overheen en daarna de alcohol.
- Sluit de bokaal af, laat deze twee weken op kamertemperatuur staan en vergeet niet deze dagelijks een keer flink te schudden.
- Hierna filtreert u de inhoud door een zeef met doek, druk de massa zachtjes uit met een grote lepel.
- Bottel de likeur in een kleurloze fles, vul indien nodig aan met water tot 1 liter. Zet de afgesloten fles rechtop weg op een donkere koele plek en laat deze vier maanden onaangeroerd staan.
- Na deze periode filtreert u de inhoud door een papier (melitta) doe de likeur in een mooie karaf en start consumptie.
[1] 150 likeurrecepten, Ad Coumou, 2007, isbn 9789080073562
Foto: Afbeelding van 👀 Mabel Amber, who will one day via Pixabay