Auteur: Marijke de Bruijn
Iedere plant heeft zijn eigen verhaal en zo ook Salie.
Carpe Diem
De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Regen (hadden we nog niet gezien deze zomer) , afgewisseld met mooie zonnige herfstdagen waarbij ik geniet van de prachtige herfstkleuren die overal al om ons heen te zien zijn. Aangevuld met af en toe wat triestige nieuwsberichten over hoe de wereld er nu uit ziet. Enerzijds is er paniek, anderzijds heb ik zelf al een tijd geleden besloten om het “Carpe Diem” ter harte te nemen en per dag te leven. Iets wat nog belangrijker lijkt dan ooit. Niet alle zorg van de wereld op onze nek nemen, dat heeft geen zin. Bovendien heeft angst ook een slechte invloed op ons immuunsysteem! Naast goede voeding en goed voor jezelf zorgen is dit dus ook belangrijk.
Rudolf Steiner heeft daar ooit eens een prachtige uitspraak over gedaan die ik hier graag met jullie wil delen. Laat hem maar eerst even op je inwerken voor je verder leest.
” Wanneer je niets anders kunt bedenken voor jezelf, dan angst voor de ziektes welke zich rondom jou afspelen in een epidemisch verlopende ziektehaard,en in de nacht gaat slapen met deze gedachten aan angst,dan worden onbewuste nabeelden en beeldkrachten -, doordrenkt van angst, in de ziel geschapen. En dit is een goede bedding, waarin ziektekiemen zich kunnen nestelen, gedijen en een prettige voedingsbodem vinden.”
Ik denk dat dit ook zo werkt. Lichaam en ziel hebben veel invloed op elkaars welzijn. Dus nogmaals: Carpe Diem! Dag voor dag. Dat is goed voor je gezondheid. Ik vond een bijpassend plantje hierbij , die graag letterlijk en figuurlijk in het zonnetje staat. En ons in deze koudere tijden kan helpen bij o.a. griepachtige klachten. Namelijk echte salie: Salvia Officinalis.
Plantbeschrijving Salie
Hier staat hij in mijn tuin. Hij bloeit niet zo goed omdat ik hem wat minder in het zonnetje heb gezet. Ik ga hem dus stekken en op een andere en lichtere plek neerzetten. De Salie is een vast kruidachtig struikje uit de lipbloemenfamilie. Hij kan 30 tot 80cm hoog worden. De stengel is vierkant en houtig en het blad is langwerpig tot eirond, en heeft een hele kenmerkende grijsgroene kleur. De blaadjes voelen zacht aan. En als die gaat bloeien komen er prachtige paarsachtige lipbloemetjes uit die een sterke geur afscheiden. Bijen en hommels zijn dol op deze plant. Reden temeer om hem elk jaar in de tuin te zetten. Naast dat het al een prachtige plant is om te zien.
Werking van Salie
Ik heb ook gedroogde Salie in huis. Je kunt het zelf drogen (huisnijverheid) maar de natuurwinkel verkoopt het ook, en in uiterste noodgevallen kan (kun) je het gewoon in de supermarkt halen bij de kruidenafdeling. Maar dat is wel een stukje duurder. Salie is heerlijk als toevoeging bij diverse gerechten, maar het is een echte krachtpatser als geneeskrachtige plant. En in deze koude tijd vind ik het een fijn gevoel om krachtpatsers in huis te hebben. Salie kun je zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Allereerst werkt het goed op je spijsvertering, en dat blijkt bij keukenkruiden heel vaak het geval te zijn. Het verbetert de spijsvertering en is galdrijvend. Het werkt ook kalmerend. Verder werkt het goed op je huid en slijmvliezen. Een sterk getrokken theetje kan heel fijn zijn bij een hoest of verkoudheid.
Keelpijn en Salie
Het volgende recept gebruik ik al jaren bij keelpijn. Ik heb het al diverse malen gedeeld met familie en vrienden. Misschien ken je de toepassing ook al, want onze grootouders pasten het al op deze manier toe. Maak een sterke infusie van de salie. Dit doe je door een liter thee te zetten, even te laten afkoelen (dat het niet meer kokend is, wel heet) , en voeg daarbij een goede hand gedroogde salie. Laat de thee verder afkoelen en een uurtje of 4 staan. Daarna zeef je het af en bij keelpijn gorgel ik dan elk uur even met deze infusie. Op dezelfde dag merk je vaak niet zoveel van het effect maar ik merk heel vaak dat het de volgende dag al een heel stuk beter is of zelfs helemaal over.
Salie bij Aften en Tandvleesontsteking
Deze tip kan je ook toepassen bij aften, tandvleesontsteking , maar dan gebruik je het als mondspoelmiddel. De Salie werkt namelijk mild antiseptisch. Bewaar de infusie die over is in de koeling, maar niet langer dan 48 uur. Als het dan nog nodig is, maak je weer een nieuwe infusie.
Verkoudheid en Salie
Bij verkoudheid kan je ook stomen met de thee. Aangezien Salie ook een kalmerende werking heeft is het erg lekker om Saliethee met melk en honing te nemen. Warm de melk met een blaadje Salie op en haal het blaadje uit de melk als die kookt. Heerlijk voor het slapen gaan.
Salie bij de overgang
Verder staat Salie bekend om zijn zweetremmende werking. Dit kan voor vrouwen in de overgang heel fijn zijn (opvliegers) en je kan ook je eigengemaakte deodorants verrijken met Salie. Allemaal vanwege deze werking.
Borstvoeding en Zwangerschap
Maar voor vrouwen die borstvoeding geven is het afgeraden om Salie op medicinale wijze te nemen. Juist vanwege deze eigenschap. Het remt namelijk ook je melkproductie. Bij zwangere vrouwen is het ook afgeraden om het op medicinale wijze in te nemen.
Salie in de Dierengeneeskunde
Ik heb ook gezocht naar de diergeneeskunde en vond dit weetje: Het zou ter preventie van salmonella werken als je het toevoegt aan de zeep bij het handen wassen, zodat je niet besmet raakt. Ik heb dit niet uitgeprobeerd, maar gezien de inhoudsstoffen van de Salie is dit geen vreemde gedachte. Dit kan een handige tip zijn als je hagedissen houdt. Al met al is Salie een krachtige en prachtige plant om nu in huis te hebben.
Bronnen
- Het kruidenboek van Ingrid
- Groot handboek geneeskrachtige planten/Verhelst