



De katjes aan de wilg, de Salix, zijn een kenmerkende verschijning in het voorjaar. Ze bevatten veel stuifmeel wat één van de eerste voedselbronnen voor de bijen is, na de winter.
Iets anders dat opvalt aan de wilg is dat het een bijzonder snelle groeier is.
De groeikracht van de wilg (het maakt niet uit welke soort) kan gebruikt worden voor vermeerdering van andere planten die je zou willen stekken, zowel kamerplanten als tuinplanten. Dus ook een ideaal middel om kruiden te stekken. Behalve de pijnstillende eigenschappen bevat de bast van de wilg namelijk stoffen die de groei bevorderen.
In het voorjaar worden veel wilgen geknot. Deze takken zijn prima bruikbaar voor het maken van een stekmiddel. Anders, of later in het jaar, kun je een paar éénjarige takken plukken.
Hier volgt een eenvoudig recept om zelf een natuurlijk stekmiddel te maken. Het is ongeveer 1 maand houdbaar in de koelkast.
Verwijder de blaadjes van een paar éénjarige takken en knip de takjes in kleine stukjes van 1 á 2 cm. Voeg een halve liter water toe en mix dit geheel 2 á 3 minuten in de blender tot het water een geel/groene kleur heeft gekregen. Zeef het en het is klaar voor gebruik. Makkelijk toch?!
Stekjes kunnen een paar uur in water gezet worden waar een scheutje van dit natuurlijke stekmiddel aan toegevoegd is. Daarna kunnen ze opgepot worden.
Ook kan het stekmiddel worden toegevoegd aan een gieter water waarmee de planten een paar keer water gegeven wordt. Beide methoden bevorderen de wortelgroei.
De Wilg, oftewel Salix, staat vaak in de buurt van water. Salix komt uit het Keltisch en ‘sal lis’ betekent water. De jonge takken zijn buigzaam zodat er mee gevlochten kan worden. De oude bast vertoont vaak kloven en kunnen er wat mysterieus uitzien. Er zijn dan ook diverse sprookjes geschreven waarbij de Wilg centraal staat, zoals ‘Vicoria en de Wilg’ of ‘Hoe een oude man de bomen liet bloeien’.
De Wilg staat bekend om de pijnstillende eigenschappen. Deze werking is vooral te danken aan de aanwezigheid van salicylzuur dat in de bast en bladeren te vinden is. Salicylzuur is de stof waarmee later de pijnstiller aspirine is ontwikkeld. Aspirine is veel goedkoper maar kan wel meer klachten van de maag geven.
Een aftreksel van de katjes van de Wilg kunnen helpen bij angst en slapeloosheid. Een kopje thee hiervan samen met een mooi sprookje over bijvoorbeeld ‘de Wilg’ doet wonderen 😉
De bast van de Wilg kan bij griep en koorts, maar ook bij hoofdpijn en spierpijn verlichting geven. Hiervan kan een thee gezet worden. Verse of gedroogde bast van de Wilg kan goed gecombineerd worden met lindebloesem en vlierbloesem. Alles in gelijke delen mengen.
Tot slot is tinctuur van de bast van de Wilg is een mooi alternatief voor pijnstillers.
De pijnstillende werking van de Wilg is wel langzamer dan die van aspirine.
Foto’s : Pixabay // Tekst: samenvatting van Instagram HerboristenGilde