In mei staat Rozemarijn (Salvia rosmarinus) centraal in de berichtjes op ons Instagram kanaal. Voor alle lezers zonder social media nu ook in het wekelijkse nieuws te lezen. Herborist en Gildelid Marijke de Bruijn schrijft deze informatieve eenvoudig te volgen berichtjes voor de groeiende groep veelal jongere volgers.
Er valt veel te vertellen over Rozemarijn. Rozemarijn is mijn favoriet in de keuken en veel mensen kennen dit kruid ook vanuit de culinaire toepassing. Maar Rozemarijn wordt ook medicinaal gebruikt. Cosmetisch is het een geliefd kruid in bijv. shampoo en badschuim. Ook de etherische olie is geliefd. Je kunt dus gerust zeggen dat het een veelzijdig gebruikt kruid is.
Rozemarijn is een groenblijvend struikje uit de lipbloemenfamilie. Ze heeft een sterk aroma en het lijkt wat op dennentakjes. De plant bevat veel etherische olie en kan wel anderhalve meter hoog worden. Bij een natte winter kun je de Rozemarijn beter wat beschut neerzetten, want ze kan bij vorst kapot vriezen als het te nat wordt.
Het blad van de Rozemarijn werkt verwarmend en verbetert de doorbloeding van de hersenen (zoals bij geheugenproblemen) en het hart. Het verbetert de bloedcirculatie. Het is een sterk aromatische plant en werkt daarom op het zenuwstelsel. Het bevordert de spijsvertering bij klachten en dan met name de maag en de darmen en het werkt gunstig op lever en gal. Bij uitwendig gebruik verbetert het de doorbloeding van de huid, het werkt ontstekingsremmend en spierontspannend bij spierpijn en een stijve nek. Het wordt ook gebruikt bij reumatische klachten
Belangrijk: Vermijd dit kruid in medicinale (grote) doseringen tijdens de zwangerschap, het is een lichte stimulant voor de baarmoeder net als andere planten met Rozemarijnzuur. De etherische olie mag nooit gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Ook moet je uitkijken bij hypertensie (hoge bloeddruk) met Rozemarijn, gebruik het dan eventueel met mate.
Neem het kruid ook niet vlak voor het slapen gaan, zowel inwendig als uitwendig. Want dan kun je niet goed in slaap komen.
Ik voeg zelf wel eens wat Rozemarijn aan mijn thee toe als ik me moet concentreren op een (studie) opdracht. Ik maak mijn eigen theetjes waarbij ik meestal 3 soorten kruiden bij elkaar voeg die ik lekker vindt en Rozemarijn geeft een verfrissend smaakje aan de thee. Rozemarijn kan cognitieve prestaties verbeteren en het werkt goed op je geheugen.