Scarpaccia van Claude met havermeel

Haver was het kruid voor de maand augustus. 

Claude Hollebecque is met een bijzonder recept aan de slag gegaan!

Omdat het ook het seizoen van courgettes is, kunnen we met een gecombineerd recept twee vliegen in een klap vangen. In het volgende recept wordt haver met courgettes gecombineerd om er een Scarpaccia plaattaart van te bakken. Ik pas daarbij deze keer een “twist” toe: in plaats van gewone bloem heb ik gekozen voor gluten-vrij haver-en maismeel. Experimenteer gerust zelf met wat jij in huis hebt!

Scarpaccia kent vele variaties. Met courgettes, aardappels,  Parmesaanse kaas, uien… Ik heb mijn creativiteit erop losgelaten en een eigen draai gegeven aan een oud Italiaans recept. Met veeeeeel knoflook, zowel witte als zwarte die ik zelf maak.

Wat heb je nodig?

  • 2 in schijven gesneden middelgrote groene en/of gele courgettes;
  • 1 in dunne schijven gesneden grote rode ui;
  • 100gr bio havermeel (fijn gemalen havermout met of zonder gluten) of een andere soort bio meel;
  • 50gr maismeel;
  • 3 grote eieren;
  • 2 eetlepels olijfolie (plus een beetje extra olie voor het invetten van de pan);
  • 1/4 kop verse fijngehakte kruiden (zoals peterselie, basilicum of tijm);
  • Fijn gehakte knoflook (witte en/of zwarte, zoveel als je lekker vindt…);
  • 1/2 theelepel zout;
  • 1/4 theelepel zwarte peper;
  • 1 theelepel van elk gedroogd kruid dat je wilt toevoegen zoals oregano, tijm, rozemarijn, cayenne peper, paprika poeder…;
  • 1/2 theelepel bakpoeder;
  • Optioneel: 1-2 eetlepels maismeel om op de taart te strooien.

Instructies:

Verwarm je oven voor op 190 °C. Vet een ovenschaal of taartvorm in met olijfolie.

Bereid de courgettes:

Snijd de courgettes in dunne schijfjes (ik heb daarvoor mijn food processor gebruikt). Doe ze in een vergiet/zeef, bestrooi ze met een eetlepel zout en laat het geheel ongeveer 20 minuten staan om overtollig vocht te laten uitlekken. Bewaar 150 ml van het opgevangen vocht voor later mocht het beslag te droog blijken te zijn.

Knijp na 20 minuten de courgettes uit in een schone theedoek om zoveel mogelijk resterend vocht te verwijderen. Deze stap is cruciaal om te voorkomen dat de scarpaccia te drassig wordt.

Meng het beslag:

Klop de eieren en olijfolie in een grote kom totdat ze goed gemengd zijn. Voeg de andere ingredienten toe en meng het geheel tot een gladde massa.

Voeg de geperste courgettes en gehakte verse kruiden toe. Roer het geheel goed en zorg dat de courgettes gelijkmatig verdeeld zijn. Mocht het beslag te dik zijn, dan kun je naar behoefte het opgevangen vocht van de courgettes toevoegen om alsnog een gladde gietbare consistentie te bereiken (zelf heb ik bijvoorbeeld 140 ml toegevoegd).

Bak de Scarpaccia:

Giet het beslag in de voorbereide ovenschaal of taartvorm en verdeel het gelijkmatig. Desgewenst kun je er maismeel op strooien en een beetje olijfolie er overheen gieten voor een krokant effect.

Bak de taart gedurende 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Check of de bovenkant goudbruin is. Als je een tandenstoker in het midden steekt, moet die er droog uitkomen.

Laat de scarpaccia iets afkoelen voordat je hem in stukken snijdt. Serveer het gerecht warm, op kamertemperatuur of gewoon koud (ook verassend lekker!). Je kunt de scarpaccia als hoofdgerecht eten, als bijgerecht of met een salade. 

Bon appetit!

Scroll naar boven