Thee als wondermiddel?!

Ik ben een fervent theedrinker. Alle soorten thee. Als herborist maak ik zelf mijn kruidenmengsels en geniet van aparte combinaties. Mijn dag is niet compleet zonder het drinken van dit “goddelijke” brouwsel.

Thee is door de eeuwen heen gezien als een belangrijk onderdeel van de cultuur in verschillen delen van de wereld. Er bestaat een rijke variëteit aan Chinese, Ayurvedische en andere inheemse tradities rond het ritueel gebruik van thee. Ook wordt thee al lange tijd ingezet als medicijn, met name tegen luchtwegaandoeningen.

Wat zit er zoal in thee?
Groene thee en matcha thee bevatten epigallocatechinegallaat (EGCG), een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Dit ingrediënt helpt luchtwegontstekingen te verminderen en het kan virussen zoals de griep remmen. Het kan ook helpen bij astma en bronchitis en het reduceert slijmvorming.

Zwarte thee is bekend voor zijn bronchodilatatie en heeft een antimicrobiële en slijmoplossende werking. Deze thee bevat belangrijke componenten voor de luchtwegen zoals:

    • Flavonoïden: deze antioxidanten helpen ontstekingen te verminderen en de longfunctie te verbeteren;
    • Theaflavins en Thearubigins: dit zijn unieke verbindingen in zwarte thee die antimicrobiële en immuunversterkende eigenschappen hebben en daarom luchtweginfecties kunnen helpen bestrijden.
    • Cafeïne en theofylline: Beide hebben een milde luchtweg verwijdende werking. Ze verbeteren de ademhaling en verminderen het hoesten.

Deze componenten verbeteren de longfunctie bij mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals COPD of astma. Ze helpen slijm te verwijderen en de ademhaling te vergemakkelijken tijdens verkoudheid of griep. De antimicrobiële eigenschappen helpen bacteriële infecties in de luchtwegen te bestrijden.

Publicaties over thee
In een recente uitgave van het magazine “Fit met voeding” (1) werd mijn aandacht getrokken door een kort artikel met de titel: “Zwarte thee helpt SARS-CoV-2-infectie voorkomen”. 

Ik wist wel dat echte bio thee gezond is maar zo gezond… 

De bronnen werden in het artikel vermeld en ik ging ze eens napluizen. Als je pubmed raadpleegt, zijn er veel artikelen over de inactivatie van het SARS-CoV-2-virus in het speeksel met behulp van zwarte thee. 

Volgens een wetenschappelijk artikel in Food and Environmental Virology (2) is het mogelijk de kans op een SARS-CoV-2-infectie te verkleinen door het drinken van zwarte thee. Verschillende soorten thee werden hiervoor getest. Groene thee, matcha thee, muntmix, eucalyptus-munt en frambozen-hibiscusthee vertoonden een vergelijkbare inactivatie van het SARS-CoV-2-virus, maar zwarte thee bleek het meeste effectief. Zwarte thee kon zelfs 99.9% van het infectueus virus elimineren. Een wetenschappelijk artikel verschenen in Scientific Reports (3) bevestigt deze bevindingen.

Hoe werd de thee door de wetenschappers bereid?

    • Groene thee werd gezet door 25 ml water (70 °C) gedurende 2 minuten over 1 g groene theeblaadjes te gieten;
    • Matcha thee werd bereid door 1 gram Matchapoeder door 30 ml water (80 °C) kloppen;
    • Zwarte thee werd gezet door 300 ml gekookt water (95–100 °C) gedurende 2 minuten over 10 g zwarte theebladeren te gieten. 

Het hoogste remmende effect werd waargenomen wanneer de thee werd gedronken op het moment van de virusinfectie. Gorgelen met zwarte thee is ook een optie. Je zou de thee ook nog als stoomtherapie kunnen gebruiken. Zet je thee daarvoor in een kom met heet water en inhaleer de vrijkomende damp. Dit helpt verstoppingen op te lossen en de luchtwegen te openen.

CONCLUSIE: bij een infectie is het essentieel om zo snel mogelijk op te treden! Om de infectieuze SARS-CoV-2-belasting in de mondholte te verminderen en een longinfectie mogelijk te verkleinen is een snelle interventie nodig. 

Bronnen:
(1) Fit met voeding (2024). Zwarte thee helpt SARS-CoV-2-infectie voorkomen. Nr 6.

(2) Morris, J.N. and Esseili, M.A. (2024). Screening Commercial Tea for Rapid Inactivation of Infectious SARS-CoV-2 in Saliva. Food and Environmental Virology 16, 159–170. https://doi.org/10.1007/s12560-023-09581-0

(3) Shin-Ya, M., Nakashio, M., Ohgitani, E. et al.(2023). Effects of tea, catechins and catechin derivatives on Omicron subvariants of SARS-CoV-2. Scientific Reports13, 16577. https://doi.org/10.1038/s41598-023-43563-3

Scroll naar boven