Catharina de Bruin

Vakgenoot

INDEKOPERENKETEL H&C Aromalab

Sinds jongs af aan ben ik altijd al bezig geweest met plantjes en in potjes met geurende smurrie aan het roeren. Samen met mijn man Henk Ploeger zijn we ons gaan verdiepen in het stoomdestilleren vanaf ongeveer 2010. Ons bedrijf is H&C Aromalab. We hebben ons toegelegd op stoomdestilleren. Voornamelijk lokale en biologische aromatische en medicinale kruiden, planten en bomen. En wat er uit de ketel komt ?!? … wat een heerlijke hydrolaten en etherische oliën maken we in de destilleerwerkplaats in Gilze NB.

Mijn boeken over aromatherapie zijn nog steeds onder handbereik sinds ik daarmee in aanraking kwam tijdens mijn opleiding aan de Haagse Akademie voor Natuurgeneeswijzen. Die worden doorlopend geraadpleegd bij elk aromatisch of medicinaal plantje in onze omgeving.

In 2021 ben ik begonnen met het project Geurende Grondstoffen om van Brabantse bodem mooie etherische oliën te destilleren en producten mee te maken. Inmiddels heb ik mijn eerste lavendelveldje. Ik wil me in eerste instantie toeleggen op het kweken, oogsten, destilleren en verwerken van lavendel, rozemarijn en salie.

Elk voorjaar doen we de naaldbomencampagne waarbij we drie soorten naaldbomen uit de Chaamse bossen destilleren: Lariks, Reuzenzilverspar en Grove Den. In de zomermaanden destilleren we veel lavendel en andere (biologische) kruiden. Op de Open Keteldagen kan je deze producten ruiken en proberen.

Het is goed mogelijk dat je mijn naam tegen bent gekomen als auteur van het ‘Lavendel destilleerboek: praktische handleiding’ of ‘Lariks, Spar en Grove Den: naaldbomen met een geneeskrachtige werking’. Mijn wens is dat deze titels worden opgenomen bij de kruidenopleidingen.
Groeten, Catharina

 

Contact gegevens

Rijen
Noord Brabant

indekoperenketel@gmail.com

Cases

Geen cases.

Inspiratie

Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.