Vliersiroop met hydrolaat van vlier

Vliersiroop met hydrolaat van vlier

Door : Gonnie van Elteren

Voor de mensen met een alambiek of smartstill en een weckketel.
De lekkerste en best bewaarbare vliersiroop maak je met een hydrolaat en daarna inmaken.

Eerst maak je het hydrolaat, ik ga uit van een 4 tot 5 liter ketel, voor de smartstill wordt het een waterdestillatie, voor de mensen met een alambiek met kolf een water – en stoomdestillatie.

Smartstill: Vul de ketel met vlierbloesem (niet wassen, wel nakijken op insecten), licht aandrukken en dunne schijfjes van twee citroenen, afvullen met water en een nacht zo afgedekt laten staan, dit helpt met het verkrijgen van een sterker hydrolaat.

De volgende dag zet je de Smartstill aan en pak je de eerste liter, de voorloop, als basis voor je siroop.

Giet het hydrolaat in een pan.

Hieraan voeg je een kilo suiker toe of anderhalve liter honing (rauwe honing is overigens zonde in dit recept, aangezien het verwarmd gaat worden), en kook het geheel tot de suiker en honing volledig zijn opgelost met de deksel op de pan (zo voorkom je verlies van aroma).

Laat afkoelen daarna tot ongeveer 40 graden.

Zorg ondertussen dat je goed gereinigde weckflessen hebt klaarstaan, zelf gebruik ik altijd 250 ml flesjes, het is een siroop en heb dan liever kleinere hoeveelheden die binnen een paar dagen op zijn als ik een flesje open.

Voeg ongeveer 0,5% van de gehele vloeistof aan citroenzuur (citric acid) toe, dit laatste is sowieso een tip voor bijna alle siropen, het komt de houdbaarheid ten goede en is een volledig natuurlijke stof.

Vul de flesjes met de siroop, tot anderhalve cm onder de rand, afsluiten en 20 minuten op 90 graden in de weckketel inmaken.

Alambiek: vul de kolf met vlierbloesem, (niet wassen, wel nakijken op insecten), licht aandrukken, vul de ketel met genoeg water om een liter hydrolaat te kunnen verkrijgen en met dunne schijfjes van twee citroenen (je gaat hier waterdestillatie en stoomdestillatie combineren). Dan laat je de alambiek zijn loop doen.

De rest is gelijk aan de Smartstill-procedure.

Voordelen van het maken van Vliersiroop met een hydrolaat:

  • het is veel lekkerder, je hebt een zuiver vlieraroma, zonder gronderige noten.
  • houdbaarheid is beter, want het gehalte aan organische stoffen die voor bederf kunnen zorgen zijn sterk verminderd, in tegenstelling tot een infuus als basis. Door het in te maken heb je een nog langere houdbaarheid.

Het vlierhydrolaat op deze manier gemaakt is ook een goede basis voor een likeur.

Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.