Voorjaarskruidenzout
Ingrediënten
- Nat grijs zeezout (bijvoorbeeld Sel de Guérande).
- Diverse eetbare (wilde) kruiden en planten, gewassen, licht-gedroogd en fijngesneden (minimaal 10, in dit recept zijn 18 kruiden gebruikt). Per plant slechts kleine hoeveelheden gebruiken. Als je niet in eigen tuin oogst of kunt oogsten, zorg dat dat je op de hoogte bent van de do’s en don’ts m.b.t. wilde planten oogsten en verwerken.
Hulpmiddelen
- Schone doeken en papier
- Bak om in te wassen
- Sladroger
- Snijplank en mes
- Gasfornuis met oven
- Koekenpan (als het zout niet in de oven wordt gedroogd)
- Bakpapier (als het zout wel in de oven wordt gedroogd)
Verpakking
- Grote glazen pot (met deksel) voor de periode dat het zout staat te ‘trekken’
- Schone glazen zoutmolens – bijvoorbeeld te koop bij dekruidenbaron.nl
- Etiket voor halffabricaat (natte zout dat nog moet trekken) en etiketten voor eindproduct
Werkwijze
- Meng de gesneden kruiden voorzichtig met elkaar en met het natte grijze zeezout in een glazen pot of doe het laagje voor laagje voor een decoratiever effect in de pot waarbij de laatste laag weer zout is. Zorg dat alle kruiden goed in contact komen met het zout.
- Sluit de pot goed af en laat het geheel met etiket op de pot 1 – 3 weken trekken. Droog het kruidenzout daarna in de oven op 80-90 graden, waarbij het zout in een dunne laag op bakpapier wordt gelegd. Zet de oven een klein beetje open zodat het vocht kan ontsnappen (maar niet te ver zodat de oven goed warm blijft). Of droog het kruidenzout in een koekenpan, waarbij het op een klein vuur onder voortdurend roeren wordt gedroogd. Als er zout over is, de bewaar-pot weer goed afsluiten voor de volgende droogronde.
- Het kruidenzout is droog en klaar als de kruiden die er nog inzitten knisperen bij aanraken en makkelijk verpulveren.
- Doe het nog grove zout in de zoutmolen en plak er een etiket op.