Voorjaarstamppot van zoete en gewone aardappel met vers geplukte wildkruiden
DINER 6 PERS. – 30 MIN. (4 personen)
Ingrediënten
- 1 kg zoete bio aardappelen (ongeschild)
- 1 kg vastkokende bio aardappelen (ongeschild)
- 50 gram bio roomboter
- 3 biologische uien (waarvan 1 rood)
- 50 ml volle bio melk
- 6 handjes verse bio waterkers (of liever vers uit het wild geoogst als het in je buurt staat)
Verse (wilde) planten uit bijvoorbeeld je tuin
- 4 ruime handen jong zevenblad
- 4 ruime handen jonge veldzuring
- 1 klein handje jong duizendblad
- 1 klein handje jonge look zonder look
- 1 hand jong kleefkruid
- 1 klein handje kraailook of bieslook
Voorraadkast
Daslook- of kruidenzout naar smaak (als je dit hebt – zo nee, zie recept elders op de website)
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in ruim water gaar in ca 20 minuten. Voeg eventueel naar smaak wat daslookzout toe.
Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Verhit de boter in een koekenpan en laat de uien op laag vuur ca 15 min zachtjes bakken. Schep regelmatig om.
Was ondertussen de verse planten (eventueel met zout en azijn in water als je ze buiten je eigen tuin geoogst hebt) en sla droog in een slamolen. Snijd grof .
Giet de aardappelen af en stamp samen met de melk en het ui-botermengel tot een smeuïge puree. Breng op smaak met het daslookzout en wat versgemalen peper.
Schep de gehakte (wilde) planten erdoor en garneer met de waterkers en versgeplukte eetbare voorjaarsbloemetjes (op de foto paarse dovenetel).
Het recept voor de huisgemaakte kipburger staat elders bij recepten.
Eet smakelijk!
Foto’s : met dank aan verschillende fotografen van Pixabay!