Wat is een herborist

Professioneel kruidenkundige

Een herborist, die lid is van het Herboristengilde, is een professionele kruidenkundige. Herboristen weten daarbij up to date wetenschappelijk onderzoek te verweven met eeuwenoude tradities, sience based kennis en nieuwe inzichten. Kennis en kunde opgedaan door continue, intensieve studie en/of jarenlange ervaring. 

Wat doet een herborist?

Een herborist plukt, droogt en verwerkt kruiden tot kruidenproducten die thuishoren binnen een natuurlijke levenswijze en de natuurlijke gezondheidszorg. Dit gebeurt op ambachtelijke wijze, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote liefde voor de natuur. Daarnaast heeft een herborist een adviserende en educatieve rol op het gebied van kruiden.

De herborist is daarbij in basis geen behandelaar of hulpverlener, zoals bijvoorbeeld een fytotherapeut. Een diploma medische basiskennis, naast het herboristendiploma, stelt een herborist echter wél in staat om een praktijk als behandelaar of hulpverlener te beginnen als dit een wens is. Omdat de alle werkzaamheden van een herborist sowieso gericht zijn op natuurlijke gezondheidszorg zijn gezondheidskennis, inzicht in biologie, plantkunde en natuurlijke levenswijzen in alle scenario’s noodzakelijk en dus ook paraat.

Inspiratie

Ambachtelijk, kleinschalig & creatief

Herboristen weten we hoe ze kruiden, in het bijzonder de Europese, kunnen toepassen voor de bevordering van de gezondheid, het welzijn, persoonlijke verzorging en in voeding. Daarbij worden op ambachtelijke, kleinschalige en creatieve wijze kruiden tot allerlei producten bereid. Producten die de gezondheid en het welzijn van mens en dier ondersteunen. Denk daarbij aan kruidentheeën, tincturen, kruidenoliën, kruidenazijnen, maceraten, siropen, zalven en natuurlijke, persoonlijke verzorgingsmiddelen. 
De ambachtelijke, verfijnde technieken worden zorgvuldig toegepast om een hoge kwaliteit te bereiken. Door de kleinschalige bereidingen heeft de herborist een nauwkeurige en volledige controle over het hele proces van bereiding.

Daarnaast weten herboristen kruiden in te zetten om het leven mee te veraangenamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van kruidenwijn en kruidenlikeuren en het toepassen van kruiden in de keuken. Herboristen zijn tevens onderlegd in het professioneel inrichten van kruidentuinen.

In lijn met onze natuur
Een schone en liefst ongerepte natuur is van groot belang voor de kwaliteit van de geoogste kruiden en de daaruit voortvloeiende kruidenbereidingen. De grondstoffen die de Herborist gebruikt schaden de natuur niet en zijn 100% natuurlijk van oorsprong. Er worden dus geen synthetische hulpstoffen zoals synthetische geur- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen gebruikt. Onze Herboristen werken vanuit een holistische visie op mens, natuur, omgeving en gezondheidsbevordering.

Herborist zijn, kun je daar je werk van maken?

Jazeker, maar het vereist wel toewijding, durf en doorzettingsvermogen. Daarbij is herborist een vak waarbij je nooit uitgeleerd bent. Voortschrijdend inzicht en steeds meer nieuwe wetenschappelijk onderbouwde studies maken het vak en de mogelijkheden steeds verfijnder en uitgebreider. De werkzaamheden van Herboristen zijn, afhankelijk van het specialisme en werkgebied, dan ook divers. 

Een greep uit de mogelijkheden:

Scroll naar boven

Zomervakantie

Het bestuur, de administratie en alle actieve vrijwilligers van het Herboristengilde gaan van wat zomerse rust genieten van 19 juli tm 1 september 2024.

Vanaf 2 september gaan we weer starten met alle Gildeactiviteiten en zullen ook de mails weer beantwoord worden.

Wij wensen allen fijne zomerse dagen en uiteraard een prettige vakantie voor degenen die vrij zijn in deze periode.