Wat is een Herborist?

Een Herborist? Wat zeg je? Wat is dat? Iets met kruiden, herbe of herb….

Hier wordt uitgelegd wat een Herborist is, doet en waar hij/zij voor staat.

Een Herborist is een professionele kruidenkenner die eeuwenoude tradities weet te verweven met modern wetenschappelijk onderzoek en kennis. Op ambachtelijke wijze, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote liefde voor de natuur, plukt, droogt en verwerkt de Herborist kruiden tot kruidenproducten die thuis horen binnen een natuurlijke levenswijze en de natuurlijke gezondheidszorg.

Kenmerken van de werkzaamheden van de Herborist

Ambachtelijk

Op ambachtelijke wijze kruiden bereiden tot allerlei producten in dienst van de gezondheid en het welzijn van mens en dier. Het ambachtelijk werken wijst op verfijnde technieken die zorgvuldig worden toegepast om een hoge kwaliteit te bereiken.

Kleinschalig

Een Herborist werkt kleinschalig. Bij kleinschalige bereidingen heeft de Herborist een nauwkeurige controle over het hele proces van bereiding.

Creatief

Kruiden en kruidenbereidingen lenen zich tot creatieve, aantrekkelijke presentaties. Denk daarbij aan kruidenpotjes, zakjes, zalfjes, theeën, etc.

Milieubewustzijn: De Herborist levert een belangrijke bijdrage aan het milieu, omdat nergens het verband tussen kruiden en een schoon milieu zo duidelijk is als bij de doelstellingen van dit vak. Het groeien van kruiden in een schone en ongerepte natuur is van groot belang voor de kwaliteit van de kruiden en de kruidenbereidingen. Geen enkele grondstof die de Herborist gebruikt is milieubelastend. Er worden geen synthetische hulpstoffen zoals synthetische geur- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen gebruikt.

De taak van de Herborist

De Herborist is een producent en geen behandelaar of hulpverlener, in tegensteling tot de fytotherapeut. Wel heeft een Herborist een adviserende en educatieve taak. Omdat de Herborist zijn vak ten dienste stelt van de natuurlijke gezondheidszorg is inzicht in gezondheidskennis, biologie, plantkunde en natuurlijke levenswijze noodzakelijk.

Werkzaamheden van de Herborist

De werkzaamheden van Herboristen zijn, afhankelijk van het specialisme en werkgebied, divers. Het kweken en oogsten van kruiden, het verwerken van kruiden in kruidenmiddelen, het stimuleren van het gebruik en het verkopen van kruiden, het geven van voorlichting, lezingen en workshops over kruiden en kruidenbereidingen.

Kortom: Herborist is een beroep, dat ambachtelijk en kleinschalig wordt uitgevoerd. Een Herborist is een producent van kruidenbereidingen en –middelen. Hij of zij geeft advies en heeft een educatieve rol door de kennis over te brengen. Dit alles met respect voor de natuur.