Elke eerste zaterdag van mei vieren kruidenliefhebbers wereldwijd Wereld Kruidendag (World Herb Day), een moment om stil te staan bij de rijkdom en veelzijdigheid van kruiden en hun waarde in keuken, gezondheid en cultuur. Dit jaar bracht ik samen met mijn Herboristenkring De Roos een bezoek aan Ursula’s Kruidenbos in het dorpje Zeeland. Dit bijzondere kruidenparadijs is opgezet door Ursula, een bevlogen kruidendeskundige die haar kennis en liefde voor kruiden deelt via workshops en rondleidingen. Meer informatie over het kruidenbos vind je op www.kruidenbosursula.nl.
Organoleptische proeverij van brandnetel
Na een voorstelronde begonnen we met een organoleptische (zintuigelijke) proeverij van brandnetelinfusies. Op tafel stonden vijf glazen potjes, gelabeld van A tot en met E. Elk potje bevatte dezelfde hoeveelheid brandnetelblad, maar toch waren er al opvallende verschillen zichtbaar. Eén potje had bijvoorbeeld minder volume door de aanwezigheid van stukjes stengel, en de kleur varieerde van frisgroen tot bruinachtig. Ook de geur liep uiteen van frisgroen, hooiig tot scherp muf.
Verrassende verschillen in geur en smaak
Nadat we de bladeren op kleur en geur hadden beoordeeld, bereidden we de infusies. Vijf prachtige glazen theekannen stonden klaar, en we lieten de brandnetels tien minuten trekken in water van ongeveer 80 tot 90 graden. Opvallend genoeg bleken de infusies qua kleur identiek, ondanks de verschillen in kleur en geur van het blad.



Toch waren er grote verschillen in geur- en smaaksensatie. Ook viel op hoe onze persoonlijke percepties uiteenliepen, waarbij iedereen zijn eigen beschrijvingen bedacht. De meeste infusies waren vrij geurloos, maar de smaken varieerden sterk. Van licht kruidig, iets prikkelend tot scherp en samentrekkend, waarbij één infusie zelfs onaangenaam bijna misselijkmakend was. Gelukkig was er ook een positieve uitschieter! Eén van de infusies had een heerlijke frisse groene geur en kruidige, gebalanceerde smaak. Dit bleek het brandnetelblad te zijn dat Ursula recent had geoogst en gedroogd. Alle vijf vonden we deze infusie de enige die echt naar brandnetel smaakte.
Een ontdekking vers gedroogde brandnetel
De conclusie was duidelijk!
Vers gedroogd brandnetelblad geeft een veel rijkere geur- en smaakbeleving dan oudere gedroogde varianten. In de test gebruikten we biologisch brandnetelblad van Sonnentor, Shaktee, Camphill Werkstatten Hermannsberg, blad geoogst door Ursula in mei/juni ’23 en het blad geoogst begin april ’25. Deze ervaring maakt me nieuwsgierig naar de verschillen in inhoudsstoffen tussen de diverse soorten. Is de smaakvariatie een afspiegeling van de aanwezige inhoudsstoffen? Zeker iets om verder te onderzoeken!
Wil je zelf ook experimenteren? Probeer eens verschillende gedroogde brandnetelbladeren (of een ander kruid) naast elkaar en ontdek de nuances. Misschien kom je tot eenzelfde verrassende conclusie!
Divers gebruik
Na het organoleptisch testen van brandnetelblad namen we de tijd om onze ervaringen met brandnetel en brandnetelproducten te delen. Zo gebruikte de één brandnetel vooral in stamppot. Een ander had groen brandnetelzaad gedroogd en voegde dit toe aan allerlei gerechten vanwege de oppeppende werking. Een derde gebruikte de brandende functie van de brandnetel om artroseklachten te verminderen. Ook werd brandnetel “gewoon” gebruikt om regelmatig een kopje thee van te drinken. Brandnetel kan ook dienen als tuinmest, gebruikt worden om te mulchen of helpen de composthoop op temperatuur te houden. Al met al is brandnetel een veelzijdig kruid te noemen.