Wie kent het niet? Bieslook!

Wie kent het niet….bieslook! De lange groene stengels en prachtige paarse bloemen hebben een eetluststimulerende en spijsverteringsbevorderende werking.

Bij deze een leuk, eenvoudig receptje van @rosaleedelaforet: #bieslookazijn. Heerlijk om te verwerken in salades, te sprenkelen over groenten of als basis voor marinades.

Wanneer ik genoeg bloemetjes heb ga ik eraan beginnen. Jij ook?

Bieslook azijn

  • Glas vullen met bloemen
  • Afvullen met appelazijn
  • Liefst afsluiten met een plastic deksel
  • Twee weken laten staan en zeven

Bieslook, oftewel Allium schoenoprasum, is een polvormende plant uit de lookfamilie. Andere planten uit de lookfamilie zijn o.a. sierui, daslook, kraailook, drietandige look, ui en Chinese bieslook. Allemaal hebben ze de kenmerkende ui- en knoflookgeur.

Bieslook wordt zelden medicinaal gebruikt omdat de eigenschappen minder uitgesproken zijn dan die van knoflook en ui. Bieslook heeft een eetlust-stimulerende en spijsverterings-bevorderende werking, dus is ideaal om in de voeding te verwerken. De steeltjes kunnen fijngeknipt als garnering of door groente verwerkt worden.

Wist je dat de bloemen van bieslook eetbaar zijn? Ze kunnen bijvoorbeeld ook als decoratie gebruikt worden op de salade.

Er wordt ook geschreven dat bieslook kan helpen om wormen te verdrijven.

Het is een weinig eisend en winterhard kruid en dus vrijwel het hele jaar te vinden en te gebruiken. Kortom het mag bovenaan je wensenlijstje voor de tuin staan want het is bovendien een heel decoratieve plant met die prachtige paarse bloemen. Net als vele andere bloeiende kruiden trekken de bloemen van Bieslook insecten aan en draagt het plantje dus ook nog eens positief bij aan de biodiversiteit.

Bieslook wordt ook wel poepkruid genoemd vanwege de zacht laxerende werking. Ook vanwege de vochtafdrijvende werking is bieslook geliefd. Het heeft ook nog eens een positieve uitwerking op de doorbloeding en elasticiteit van de bloedvaten en het reguleert de bloeddruk en de cholesterolspiegel.
Genoeg redenen dus om af en toe een heerlijk glaasje bieslooksap of smoothie te nemen.

Recept smoothie:

  • 150 gram komkommer
  • 150 ( Griekse) yoghurt
  • 10 gram verse bieslook
  • Lente uitje
  • Peper en zout naar smaak


Doe alle ingrediënten in de blender en maak fijn. Voeg naar smaak de peper en zout toe, mix nog een keer en schenk het in een glas. Garneer met een schijfje komkommer en klaar is je smoothie! J
Geniet van dit gezonde drankje.

Foto: Elvira van Tinteren


Scroll naar boven