Lid worden

Wanneer kun je lid worden

Ben je een opgeleide herborist? 
Studeer je aan één van de op dit moment aangewezen opleidingen? 
Ben je een autodidact herborist die al jaren succesvol beroepsmatig aan de weg timmert? 
Ben je afgestudeerd culinair herborist?
Heb je een meerjarige, niet schriftelijke, herboristenopleiding afgerond die nu niet door het Herboristengilde aangewezen is? 
Heb je één van de aangewezen herboristenopleidingen zonder diploma afgerond, maar wel een certificaat van deelname aan de gehele opleiding?
Ben je een gedegen opgeleide vakgenoot met veel raakvlakken met het beroep van herborist?
Heb je geen uitgebreide studie(s) gedaan/afgerond of bergen ervaring maar ben je wél een geïnteresseerde kruidenliefhebber?

Dan kun je lid van het Gilde worden!
We hebben verschillende lidmaatschappen.

De vier categorieën lidmaatschappen

 1. Herboristen
 2. Studenten
 3. Vakgenoten
 4. Kruidenliefhebbers

Het kruidenliefhebbers lidmaatschap heeft meer een donateurskarakter. Dit betekent dat kruidenliefhebbers het Gilde vooral een warm hart toedragen en daarvoor op een aantal wijzen bedankt worden (zie hieronder bij kruidenliefhebbers).

Voor herboristen, studenten en vakgenoten.

Wat kost het en wat krijg je ervoor?

We zijn een vereniging van gepassioneerde kruidenspecialisten. Dit betekent dat er heel veel mogelijk is en heel veel gerealiseerd kan worden. Maar ook dat dit altijd volledig afhankelijk is van de vrijwillige inzet en betrokkenheid van voldoende leden. We vragen je daarom na te denken over jouw wensen en mogelijkheden voor het Gilde en bij ons aan te geven wat jij leuk vindt om voor het Gilde te doen. Zeker ook als je (net) studeert. Het zorgt er dan direct voor dat je gelijkgestemden ontmoet en direct het plezier gaat ervaren om samen allerlei toffe activiteiten op te zetten en te bezoeken. Zo zorgen we er samen voor dat het voortbestaan gecontinueerd wordt en het aanbod divers, up to date en aantrekkelijk blijft. 

Wat zit er bij:

 • Toegang via inlog in het besloten, exclusieve ledendeel van onze website. Hier kun je, na inloggen, onder andere:
  • Jezelf aan de andere leden voorstellen via je eigen profielpagina
  • Andere leden vinden en contacteren
  • Stageplekken vinden
  • Exclusief nieuws voor leden lezen bij het ‘Gilde nieuws’
  • Gilde documenten raadplegen 
  • Kennis-webinars over specifieke aandoeningen en kruidentoepassingen terugkijken
  • ALV’s terugkijken en de stukken inzien
 • Jezelf op onze website bij ‘Waar vind ik een herborist’ presenteren aan bezoekers via je profielpagina (nu nog alleen voor herborist-leden en de ‘culinair herborist’-vakgenoten)
 • Zelfstandig en kosteloos je eigen bedrijfsmatige activiteiten publiceren via de agenda op de homepage van deze website
 • Onze periodieke nieuwsbrief met actueel Gilde- en kruidennieuws
 • Ons digitale vakblad ‘De Herborist’ – verschijnt drie maal per jaar
 • Toegang tot (online) Gilde- en Praktijkdagen
 • Toegang tot gespecialiseerde webinars en lezingen
 • Toegang tot onze besloten Facebookgroep ‘Herboristengilde’
 • Toegang tot de ALV (stemrecht alleen voor herboristen)
 • Na aanvraag mogelijkheid tot ondersteuning door mentorschap
 • Korting op kruidenactiviteiten aangeboden door onze partners

Lidmaatschapskosten € 35,00 per jaar (jaarlijks opzegbaar) voor herboristen, studenten en vakgenoten.

Verwerking gegevens
Vanwege de grote administratieve drukte en het feit dat al het werk door vrijwilligers wordt gedaan (naast hun reguliere baan) worden vanaf heden de aanmeldingen één keer per week bijgewerkt. Dit betekent dat het, in sommige gevallen, enige dagen tot een week kan duren voordat je bericht van ons ontvangt.

Voor kruidenliefhebbers

De categorie kruidenliefhebbers bestaat uit iedereen die (nog) niet in één van de bovenstaande drie categorieën valt, een liefhebber van natuurlijk groen is en het Gilde een warm hart toedraagt.

Wat kost het en wat krijg je ervoor?

 • Ons digitale vakblad ‘De Herborist’ dat 3 x per jaar verschijnt
 • Toegang tot een jaarlijkse (online) Gildedag voor álle leden (dus ook de kruidenliefhebbers)
 • Toegang tot een online webinar en/of lezing
 • Toegang tot onze besloten Facebookgroep voor kruidenliefhebbers

Lidmaatschapskosten (=donatie) € 15,00 per jaar (jaarlijks opzegbaar) voor kruidenliefhebbers

Verwerking gegevens en toezenden digitale magazines:
Vanwege de grote administratieve drukte en het feit dat al het werk door
vrijwilligers wordt gedaan (naast hun reguliere baan), worden vanaf
heden de aanmeldingen één keer per week bijgewerkt. Dit betekent dat het, in sommige gevallen, enige dagen tot een week kan duren voordat je bericht van ons ontvangt. Dit geldt ook voor de bonus van de drie vakbladen ‘De Herborist’.

Het hart van onze snelgroeiende vereniging bestaat uit herboristen die gedegen opgeleid zijn of over jarenlange kruidenervaring beschikken die door het Gilde als gelijkwaardig wordt beschouwd.

Om zonder tussenstap herborist-lid te kunnen worden, dien je een van de 4 onderstaande, meerjarige, aangewezen herboristenopleidingen met diploma te hebben afgerond:

 1. De Europese Academie (afgerond met het studiejaar ‘Meesterherborist’)
 2. Herba Sanitas
 3. KruidencentrumDe Sprenk
 4. Syntra België (afgerond met het studiejaar ‘Kruidenverwerker’

Als je je als herborist bij ons aanmeldt, doorloop je een vragenlijst over je opleiding en geef je via een vinkje toestemming voor een aantal zaken. 

Ik heb niet een van de door het Gilde erkende opleidingen gedaan:
Om makkelijker meer gekwalificeerde mensen toe te kunnen laten tot het Herboristengilde wordt vanaf 2023 gestart met een pilot om de aanname van autodidacten en anders opgeleiden te gaan stroomlijnen.

Ik ben autodidact of opgeleid aan een andere herboristenopleiding:
Ben je autodidact en heb je wél vele jaren kennis en kunde over kruiden en hun werkingsgebieden opgedaan én deze kennis ook beroepsmatig overgedragen? 

Of heb je met goed gevolg een meerjarige, niet schriftelijke herboristenopleiding gedaan aan een ander opleidingsinstituut en ben je werkzaam als herborist?  

Dan is het in sommige gevallen ook mogelijk om via een tussenstap herborist-lid van het Gilde te worden. Mail ons daarvoor op herboristengilde@gmail.com. Vertel in deze mail eerst wie je bent en waarom je herborist-lid wenst te worden. Vervolgens horen we graag van alles over je kruidenkennis en kunde; waar je die hebt opgedaan; hoeveel jaar je al met kruiden en kruidenkunde bezig bent; en hoe lang en op welke wijze je beroepsmatig als herborist bezig bent. Op basis van dit schrijven word je mogelijk uitgenodigd voor een online interview met twee (docent)leden binnen het Gilde. Na dit interview wordt een advies uitgebracht aan het bestuur. Hierna wordt besloten of je als herborist-lid toegelaten kunt worden of wat de verdere mogelijkheden zijn als dit niet het geval is.

Mocht je niet worden uitgenodigd, dan ontvang je een mail met uitleg en verdere mogelijkheden.

Lid worden >>

Je kunt je als student-lid aanmelden als je aan één van de 4 onderstaande, meerjarige opleidingen tot herborist studeert:

 1. Europese Academie
 2. Herba Sanitas
 3. Kruidencentrum De Sprenk
 4. Syntra

Studeer je voor herborist aan een andere, meerjarige (niet) schriftelijke, opleiding dan kun je op dit moment helaas nog geen student-lid van het Gilde worden. Onze commissie Opleidingen gaat in de loop van 2023 de aangewezen opleidingen weer bestuderen. Aan de hand van die resultaten kunnen er opleidingen aan bovenstaand rijtje toegevoegd/verwijderd worden. Je kunt je uiteraard wel als kruidenliefhebber bij ons aansluiten of mogelijk als vakgenoot als je wél (al) andere kruidengerelateerde diploma’s hebt behaald. Lees voor meer info ‘Pilot 2023’

Lid worden >>

Heb je de meerjarige opleiding ‘culinair herborist’ bij Kruidencentrum De Sprenk, met een diploma, afgerond dan ben je zonder tussenstap welkom om je als vakgenoot bij ons aan te sluiten. Geef bij je aanmelding aan dat je de opleiding culinair herborist hebt gedaan en het jaartal van slagen.

Daarnaast kunnen ook oud studenten, opgeleid bij een door het Gilde erkende opleiding maar zonder diploma zich, zonder tussenstap, bij onze vakgenoten groep aansluiten. Hiervoor dienen wél alle opleidingsjaren te zijn doorlopen, dien je te voldoen aan de aanwezigheids-eis van de desbetreffende opleiding en dit ook aan ons te kunnen overleggen bij navraag. Geef hiervoor bij je aanmelding aan welke opleiding je hebt gedaan en wanneer je het bewijs van deelname hebt ontvangen.

In 2023 startten wij daarnaast met een pilot om via een tussenstap ook aanverwante, betrokken, gediplomeerde vakgenoten de mogelijkheid te geven zich, in eerste instantie voor een jaar, als vakgenoot-lid bij ons aan te sluiten. Deze vakgenoten dienen zich wél beroepsmatig met planten(extracten) bezig te houden.

Onder deze groep aanverwante vakgenoten vallen bijvoorbeeld.: fytotherapeuten, aromatherapeuten, (etno-)botanisten, (veterinair) natuurgeneeskundigen, homeopaten, bach bloesem therapeuten, gemmo therapeuten, orthomoleculaire therapeuten, wildpluk-chefkoks, kwekers en telers, autodidacten en anders opgeleide herboristen die (nog) niet in de categorie herborist vallen.

Je kunt je hiervoor aanmelden op herboristengilde@gmail.com. Vertel in deze mail eerst wie je bent en waarom je vakgenoot-lid wenst te worden. Vervolgens horen we graag van alles over de aanverwante opleidingen die je hebt afgerond; waar je die hebt gedaan, hoe lang en wanneer je je diploma(‘s) hebt behaald. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in je verwantschap met het vak van herborist en op welke wijze je beroepsmatig met planten(extracten) in de breedste zin van het woord werkzaam bent. Op basis van dit schrijven word je mogelijk uitgenodigd voor een online interview met twee (docent)leden binnen het Gilde. Na dit interview wordt een advies uitgebracht aan het bestuur. Hierna wordt besloten of je als vakgenoot-lid toegelaten kunt worden of wat de verdere mogelijkheden zijn als dit niet het geval is.

Mocht je niet worden uitgenodigd, dan ontvang je een mail met uitleg en verdere mogelijkheden.

Lid worden >>

Ben je een liefhebber van natuurlijk groen en kruiden maar val je niet in één van de andere categorieën?  Dan kun je je als kruidenliefhebber bij het Gilde aansluiten. Dit lidmaatschap ‘kruidenliefhebber’ is vergelijkbaar met dat van een donateur. Met andere woorden, je steunt met je bijdrage het voortbestaan en de activiteiten van het Herboristengilde. De bijdrage (=donatie) hiervoor wordt vanaf 2023 € 15,- per jaar (jaarlijks opzegbaar). Als tegenprestatie ontvang je ons periodieke digitale vakblad ‘De Herborist’ en word je met regelmaat uitgenodigd voor allerlei (online) Gilde- en kruidenactiviteiten.

Lid worden >>

Scroll naar boven