Zomer Kruidencursusweek | ECOlonie

Tinka van Egten gooide het roer radicaal om na een bushcraftervaring in 2018.
Van kantoor naar mens en natuur. Ze deed vier jaar vrijwilligerswerk in de kruidentuin van Marry Foelkel en ontwikkelt op dit moment een eigen tuin.
Ze participeerde in 2022 twee maanden op ECOlonie en startte vervolgens de driejarige kruidenopleiding van de Sprenk. Inmiddels heeft ze haar eerste voorjaarskruidencursusweek op ECOlonie erop zitten als invaller voor Mevrouw Onkruid en zich ontpopt als bevlogen docent.

De verwondering  over de plantenwereld als basis van ons bestaan, hun pracht, vrijgevigheid, intelligentie, genderneutraalheid en levenslust zijn elementen die zij graag onderzoekt en doorgeeft. Inheemse culturen en filosofieën blijken er duurzamere samenlevingsvormen op na te houden dan bij ons bekend is in onze westerse cultuur.
Voorbeelden voor inspiratie zijn onder andere het boek “Braiding Sweetgrass” van Robin Wall Kimmerer en de leefwijzen van Druïden en Kelten in Europa.

Door combinatie van de master Humanistiek (mens en mensensamenleving) en de kruidenopleiding (natuur- en plantensamenleving) verbindt ze duurzame samenlevingen uit het verleden of inheemse met onze hedendaagse consumptiemaatschappij. Ze probeert (samen met heel veel anderen) het waardenvolle dat verloren is gegaan terug te halen en een plaats te geven. ECOlonie is een prachtige gelegenheid daarvoor!

Traditioneel ervaringsonderzoek en academisch onderzoek hebben beiden daarin een plaats. Wetenschap is een vorm van kennisvergaring maar zeker niet alleszeggend. We zijn immers allemaal student aan de Universiteit van het leven, net zo als onze ouders en ontelbare voorouders voor ons. Hieruit volgt de keuze voor een holistische mens- en wereldbenadering.

Zomer Kruidencursusweek ECOlonie

Het zaaien, oogsten en verwerken van kruiden hangt samen met het ritme van de seizoenen.
In de cursus leren we over de samenhang tussen dit ritme en cultuur bij traditionele ceremoniële vieringen van seizoensovergangen.

In het theoretisch deel van de lessen wordt de geneeskrachtige/cosmetische kant van de kruiden behandeld.
Het leren determineren van planten wordt zowel indoor als outdoor gedaan en je leert de belangrijkste inhoudsstoffen van een plant.
In het tweede deel van de ochtend ga je vooral praktisch aan de slag met de verwerking van kruiden en leer je bijvoorbeeld een zalf, een tinctuur, kruidenzout, hoestdrank, lippenbalsem of kompres maken.

Er is ook gelegenheid om culinair bezig te zijn. Denk aan het maken van bijvoorbeeld een zomersoep, kruiden- of bloemenboter, pesto, een kruidige smoothie (zonder staafmixer- het kan!) of een eetbare bloemensalade.

De lessen zijn van maandag tot en met vrijdag in de ochtend in twee blokken van twee uur.
Wat precies hangt af van het weer en beschikbaarheid van planten op dat moment. Het middaggedeelte is vrij op twee uitzonderingen na: de lezing over ECOlonie zelf ( ca. 1 uur) en een ‘mee-draai-werk-blok’ van twee uur in de ECOlonie community.

Een gezamenlijke wandeling door de betoverende Wolvenvallei, een bezoek/rondleiding op de geiten(kaas)boerderij en/of op Oikos, het ‘kruidenlab’ van ECOlonie, behoren tot de facultatieve middag mogelijkheden. Ze kunnen op aanvraag en beschikbaarheid worden ingevuld.

Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid wandelen of heerlijk zonnen en zwemmen in de prachtige natuur zoals bij het theehuis op Forge Neuve. 

Het klimaat en de planten hebben een grote overlap met Nederland alleen is het in Frankrijk wellicht net iets extremer (warmer, natter, droger, kouder) dan bij ons 😊.

Het programma in het kort:

  • Data: zondag 27 juli t/m vrijdag 2 augustus 2025
  • Tijdsbesteding: ochtendtheorie en praktijk; middagen vrij of korte activiteit
  • Locatie: ECOlonie, in de Franse Vogezen
  • Kosten: €295,- (exclusief reis, verblijf en maaltijden)
  • Groepsgrootte: 6 tot 8 deelnemers
Let op!

De zomercursus wordt aangeboden exclusief verblijf.
Dat moet je zelf tegelijkertijd regelen! Je hebt de keuze uit het huren van een kamer (inclusief biologische maaltijden), al dan niet met gebruik van gedeeld sanitair, een tent, een blokhut, gite of een staanplaats voor je eigen tent (met vriend(en)innen?). 
Kijk hiervoor op Vakantie | ECOlonie .
Wacht niet te lang met boeken want bij maximaal acht deelnemers is de cursus vol!

Scroll naar boven